SSL Nedir? SSL ve SEO İlişkisi
  1. Anasayfa
  2. Seo

SSL Nedir? SSL ve SEO İlişkisi

0

SSL nedir? Gün içerisinde internet üzerinden gezinirken adı en çok duyulan terimlerden biri SSL’dir. SSL, Web sitesi sahiplerinin hiç yabancı olmadığı bir ifadedir.

SSL anahtarı, bir sitenin ne kadar güvenilir olduğunu internet kullanıcılarına kanıtlayan bir olgudur. Dünya genelinde yer alan internet siteleri güvenilir olduklarını kanıtlamak amacıyla SSL sertifikasına sahip olmayı istemektedirler.

SSL Nedir?

SSL’in İngilizce olarak açılımı, “Secure Sockets Layer” olarak bilinmektedir. Türkçe çevirisi ise, “Güvenli Giriş Katmanı” anlamına gelir. SSL sertifikası özellikle e-ticaret sitelerinde bulunması zorunlu hale getirilmiş olan bir kriterdir. Bu zorunlu kriter sayesinde, web siteleri ve kullanıcılar arasında güvenli bir ilişki kurulması amaçlanmakta.

Özellikle e-ticaret sitelerinden alışveriş işlemleri gerçekleştirilirken kullanıcılar, kredi kartı bilgileri, kişisel bilgiler veya parola gibi özel bilgilerini vermektedirler. Verilen bu özel bilgilerin 3. şahısların eline geçmemesi için kişisel verilerin korunması kanunu çerçevesinde, sitelere SSL sertifikası zorunluluğu getirilmiştir.

SSL sertifikası sayesinde, web sitelerine vermiş olduğunuz kişisel ve özel bilgilerinizin hiçbiri, 3. şahısların eline geçmemektedir. SSL sisteminin doğru bir şekilde çalışabilmesi için, site sahiplerinin server desteği aldıkları sunucu içerisinde bir anahtarları yani şifreleri ve bu özellikten yararlanmayı sağlayan sertifika olması gereklidir.

SSL Sertifikası Özellikleri

SSL sertifikasının barındırmış olduğu özelliklerden bahsedilmesi gerekirse:

  • SSL sertifikasında, sertifika sahibinin bulunduğu kurumdaki ünvanı,
  • SSL sertifikasının son kullanma tarihi ve seri numarası,
  • SSL sertifika sahibinin sahip olduğu sertifika açık anahtarı,
  • SSL sertifikası veren kurumun Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı elektronik imzası da bulunması gerekmektedir.

Siteler Neden SSL Sertifikası Almak Zorundadır?

Google Chrome tarayıcısı, 2017 yılı Ocak ayından itibaren SSL sertifika anahtarı bulunan internet sitelerini, “Güvenli” ve yeşil renkli ibareyle göstermeye başlamıştır. SSL sertifika anahtarına sahip olmayan siteler için ise, “Güvenli Değil” ibaresi Google Chrome tarayıcısı tarafından gösterilmeye başlanmıştır.

Google Chrome tarafından sağlanan bu özellik sayesinde, web sitenizin sahip olduğu SSL sertifikası hakkında bilgi sahibi olan kişilerin, web siteniz hakkında daha önce var olan olumsuz düşünceleri de etkileyecektir. Böylelikle siteniz hakkında olumsuz bir görüşe sahip olan kişilerin sitenizden çabuk çıkma oranlarını düşürerek, site değerlerinizi olumlu yönde etkileyecektir.

SSL
SSL

SSL Sertifikasının SEO Üzerinde Bıraktığı Etki

SSL sertifikası SEO değerleri üzerinden bırakmış olduğu etkiyle alakalı olarak herhangi bir yorumda bulunmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü SSL sertifikaları internet sitenizin arama sorgularındaki sonuçlarda çıkan listedeki sıralamasını kesin bir şekilde olmasa da, etkilediği görülen 200 faktörden bir tanesidir.

Google’ın yaptığın son açıklamalarda tüm web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olması gerektiğini belirtmiştir. SSL sertifikasına sahip olmayan sitelerin ise, ilerleyen dönemde arama sorgusu sonuçlarında görünmeyeceğini belirtmiştir. İlerleyen günlerde yine, SSL sertifikasının SEO’ya olan etkisinin giderek artacağı açıklanmıştır.

SSL Sertifikası Çeşitleri

Sitelerin güvenilir olup olmadıklarının belirlendiği sertifika olan SSL’in çeşitleri bulunmaktadır. SSL sertifika çeşitleri arasında 2 farklı tür göze çarpmaktadır.

  1. Domain Validation (DV) SSL

DV SSL sertifikasının sahip olduğu doğrulama düzeyi oldukça düşük seviyededir. Dakikalar içerisinde sunucu adınızın doğrulanmasını sağlayan bir SSL sertifika çeşididir.

  1. Organizational Validation (OV) SSL

OV SSL, sunucu adına bağlı kalarak domaine sahip olan firmanın bilgilerini içermektedir. Firma bilgilerinin tamamı, SSL sertifikasını üreten şirket tarafından kontrol edilip, doğrulanmaktadır.

SSL sertifikası almak isteyen firmanın adı, faaliyet içerisinde olup olmadığı, SSL sertifikası başvurusunda bulunan kişinin firma içerisinde çalışıp çalışmadığı kontrol edilip, kişinin tüm iletişim bilgilerinin doğruluğu bu türdeki SSL sertifikası çeşitleri üretiminde tek tek doğrulanmaktadır.

Tepkini Göster
  • 1
    be_eni
    Beğeni
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    tebrik
    Tebrik
  • 0
    e_lenceli
    Eğlenceli
  • 0
    k_zg_n
    Kızgın
  • 0
    _lgin_
    İlginç
  • 0
    kusma
    Kusma
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve turkcoder.net güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.