Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma
15

Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma

Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma
Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma

Google ads üzerinde bireysel veya kurumsal reklam verenlerin en büyük sıkıntısı muhtemelen kasıtlı tıklamalardır. Ürün veya hizmetlerinizi daha fazla potansiyel müşteriye ulaştırmak için arama ağında veya görüntülü reklam ağında reklamlarınızı yayınlarsınız. Fakat dönüşümün az olmasını araştırırken en çok canınızı sıkan konu genelde rakiplerinizden aldığınız kasıtlı tıklamalar olur. Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma bu noktada önem kazanır.

Ads Reklamlarım Neden Geçersiz Tıklama Alıyor?

Öncelikle her geçersiz tıklamanın kasıtlı tıklama ile karıştırılmamasında fayda var. Adwords te ki reklamlarınız kasıtlı olmayan geçersiz tıklamalarda alıyor olabilir. Fakat google ads bunların büyük bir çoğunluğunu otomatik olarak algılar ve bunlar için reklam vereni ücretlendirmez.

Örneğin; İstanbul’da su tesisat işleri yapan bir işletmeniz var ve haftaiçi 8-5 arasında İstanbul’da “su tesisat” kelimesinde arama yapan kullanıcıları hedefleyen bir kampanyaya sahipsiniz. Müşteriniz su tesisatındaki problem için sizinle görüştü fakat işin yapılacağı saati akşam saatleri olarak teyitleştiniz.

Akşam saatlerinde müşteriniz sizin numaranızı kaydetmediğini farketti, arama geçmişinde de numaranızı bulamadı ve sizi reklam sonuçlarından tekrar aradı. Bu gibi bir örnekte mağdur olduğunuz konu “geçersiz tıklama” dır. Ve bu gibi durumlarda genelde ads otomatik olarak bu tıklama için sizi ücretlendirmez. Bunların faturalandırma özetinizde geçersiz tıklama olarak size iade edildiğini görebilirsiniz.

Geçersiz Tıklama Nedir;

Ads in geçersiz etkinlik tanımı ve kasıtlı olsun olmasın geçersiz etkinlik olarak kabul ettiği bazı örnekler aşağıda verilmiştir;

  • Google’ın geçersiz tıklama olarak kabul edebileceği durumlara ilişkin birkaç örneği aşağıda bulabilirsiniz:

    • reklamlarınızı barındıran web sitesi sahiplerinin kârlarını veya reklam maliyetlerinizi artırmayı amaçlayan manuel tıklamalar

    • otomatik tıklama araçları, robotlar veya diğer aldatıcı yazılımlarla yapılan tıklamalar

    • çift tıklama işlemindeki ikinci tıklama gibi, reklamveren için hiçbir değeri olmayan fazladan tıklamalar

    • Reklama yapılan her tıklama sistemimiz tarafından incelenir. Google’ın, geçersiz tıklamalar ile gösterimleri belirlemek ve bunları hesap verilerinizden kaldırmak için kullandığı gelişmiş sistemleri bulunmaktadır.

    • Google, tıklamaların geçersiz olduğunu belirlediğinde, bu tıklamalar için ücretlendirilmemenizi sağlamak üzere, bunları otomatik olarak filtreleyerek raporlarınızdan ve ödemelerinizden çıkarmaya çalışırız. Geçersiz tıklamaların otomatik saptama sisteminden kaçtığını tespit edersek, bu tıklamalar için bir kredi almaya hak kazanabilirsiniz. Bu krediler, “geçersiz etkinlik” düzenleme kredileri olarak adlandırılır.

Alıntının ait olduğu kaynak: https://support.google.com/google-ads/answer/42995?hl=tr

Kasıtlı Tıklama Nedir?

Kasıtlı tıklamalar, geçersiz tıklamalara google tarafından verilen ilk iki örnekte olduğu gibi, reklamlarınız için çalıştığınız reklamveren ajansın sizin reklamlarınızı kasıtlı olarak tıklaması, veya rakiplerinizin / kötü niyetli kişilerin manuel veya bir yazılım aracılığıyla yaptığı tıklamalardır.

Kasıtlı Tıklama Neden Yapılır?

Yukarda örnek olarak verildiği üzere, reklamlarınızı sizin adınıza google arama ağında yayınlamak için anlaştığınız reklamveren kişi yada ajans, ücretlendirmenizin komisyon usülü olduğu durumlarda, haksız kazanç elde etmek için reklamlarınızı kasıtlı olarak tıklıyor olabilir.

Bunun dışında reklamlarınızın hedeflediği lokasyonlarda sizinle aynı saatlerde aynı sektör için reklam veren rakipleriniz, kendi reklamlarının görünürlüğünü artırmak için size kasıtlı tıklamalar yapabilir.

Kasıtlı Tıklamalardan Nasıl Korulunur?

Google, ads üzerinde, yukarıdaki alıntı içerisinde verdiği örnekleri otomatik olarak sezinleyebilecek ve engelleyecek şekilde yazılımlarını güçlendirmiştir. Ne yazıkki işin içinde insan olduğu zaman, bu denli güçlü korumaları da aşmanın bazı yöntemleri vardır.

Google aynı ip adresinden aynı kullanıcıya ait olduğunu düşündüğü tıklamaları aynı gün içerisinde hesabınızda geçersiz etkinlik olarak ücretlendirmese bile, farklı ip ve cihazlardan farklı günlerden gelen tıklamaların gerçek bir müşteriye yada kötü niyetli birine ait olup olmadığını anlayamaz.

Bu gibi durumlarda dönüşüm başına teklif vermek mantıklı bir çözüm yolu olsada, hizmet sektöründe reklam veren kullanıcılar için “telefon aramalarının dönüşüm olarak izlenemediği” ülkemizde sorunlara yol açabilir.

Ayrıca yine ülkemizde sabit ip kullanmanın pek yaygın olmadığı, erişim sağlayıcıların sabit ip hizmetini sadece özellikle talep eden ve bunun için aylık sabit ekstra bir tutan ödeyen müşterilerine sunduğu düşünüldüğünde, reklamınızı hergün farklı ip ler üzerinden tıklayan kötü niyetli kişiler sizin için sorun olabilir. Bu noktada size bir önerimiz var; hedef kitleler ve ters pazarlama! Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma için harika bir özellik.

Hedef kitle nedir?

Hedef kitleleri özellikle görüntülü reklam ağında reklamveren kullanıcılar yakından tanıyordur. Google da reklam verirken kullanıcıları ilgi alanlarına ve ya demografik verilerine göre (yaş, cinsiyet, ebeveynlik durumu vb.) hedefleyebilirsiniz. Ama tabiki hepsi bu kadar değil. Çünkü özellikle üstteki örnekte olduğu gibi hizmet sektöründe reklamveren kullanıcılar için demografik veriler ve ilgi alanları genelde tutarsızdır.

Örneğin bir buzdolabı tamircisi, kullanıcılarını bu şekilde hedefleyemez.  Bu gibi kullanıcıların kullanacağı hedef kitle yöntemleri daha çok yeniden pazarlama kampanyalarında görmeye alışkın olduğumuz cinsten; web sitesi ziyaretçileri.

Analytics veya ads etiketiyle websitesi ziyaretçilerinizi belli hedef kitle gruplarına atayabilirsiniz, bazıları otomatik olarak gruplanır.

Ters pazarlama nedir?

Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma için kullanacağımız Ters pazarlama ise yeniden pazarlamanın tersine, reklamımızın gösterileceği değil gösterilmeyeceği kullanıcıları seçmemiz olayıdır. Buna “ads hedef kitle hariç tutması” ya da “ads demarketing” diyebiliriz.

Ads görüntülü reklam ağında reklamın bir kişiye gün içerisinde gösterilme sayısını ayarlayabiliyor olsakta, bu özellik arama ağında maalesef yok. Biz bu noktada hedef kitleler oluşturarak ters pazarlama yapacağız ve bu özelliği arama ağı reklamlarımızda kullanmış olacağız.

Ters Pazarlama Nasıl Yapılır?

Videolu Anlatım(Yeni) ;

Yazılı Anlatım;

Ads hesabınızda oturum açın. “Araçlar ve ayarlar” üst menüsünden “kitle yöneticisi”ni seçin ve “kitle kaynağı oluştur” butonuna tıklayın. Açılan sayfada “Ads etiketi” veya “Analytics etiketi” seçerek kitle kaynağı oluşturabilirsiniz,  analytics kullanımının oldukça yaygın olduğu için biz bu örnekte “ads etiketi” kullanarak kitle oluşturacağız.

(Bu arada küçük bir bilgi eklemekte fayda var. Bir kitlenin hedeflenmesi veya hariç tutulabilmesi için min 1000 üyesi olması gerekli, bu yüzden dilerseniz mevcutta analytics kullanıyorsanız analytics etiketi kullanarak son 30 günlük ziyaretçilerinizi kitleye dahil edebilirsiniz. Değilse kitle dolduktan sonra geçerli olacaktır.)

Bu etiket ile websitemizi yakın bir süre içerisinde reklam üzerinden ziyaret etmiş olan kullanıcılara ters pazarlama ile reklamımızı göstermemeyi sağlayacağız. (Bu noktada daha detaylı örneklerde geliştirebilirsiniz, örneğin analytics etiketi ile 10 saniyeden daha erken sitenizi terk eden kullanıcıları hedef kitle haline getirerek bunlara ters pazarlamayı seçebilirsiniz.)

Google ads etiketine etiketi ayarlayın dedikten sonra google size yeniden pazarlama seçenekleri sunacak, buradan ilk seçenek olan “Web sitenizin ziyaretçilerine reklam göstermek için yalnızca genel web sitesi ziyaret verileri toplayın.” seçelim ve kaydedelim. Size verilen gtag etiketini sitenizin header dosyasındaki <head></head> etiketleri arasına yapıştırın. Kitle listeleri sekmesine tıklayın. Ekle + butonuyla yeni bir liste oluşturun. Buradan web sitesi ziyaretçilerini seçin. Kitle adını istediğiniz gibi verebilirsiniz.

Etiketi sitenize doğru olarak ekleyip eklemediğinizi kontrol etmek için şu yoruma göz atın: https://turkcoder.net/internet-reklamciligi/google-ads/ads-arama-aginda-kasitli-tiklamalardan-korunma/#comment-10703

Burada önemli bir nokta var, reklamınızı bir kez gören ve bu şekilde sitenize ulaşan bir kullanıcıya ne kadar süreyle gizlemek istiyorsunuz? Bu sorunun her sektör için farklı bir cevabı olabilir, o yüzden bu sizin kararınız. Bazı işletmeler tüm ziyaretçileri reklamdan hariç tutmak isteyebilecekken bazıları için bir tıklayanın 30 gün süreyle tekrar görmemesi yeterli olabilir.

Kurallar kısmından “bir sayfayı ziyaret edenler”  seçtikten sonra site url si içerir kısmına domain adınızı yazın. Birden fazla sayfanın reklamını veriyorsanız veya diyerek url leri çoğaltabilir veya joker kullanabilirsiniz. Daha sonra kitlede kalma süresini üstte açıkladığım durumu göz önünde bulundurarak 30 gün veya (maks540gün) olarak oluşturabilirsiniz. Eğer bu sürenin limitsiz olmasını istiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz, çünkü ads “tüm ziyaretçiler” isimli bir kitleyi zaten otomatik olarak oluşturuyor.

Kitlemiz hazır olduğuna göre son adıma geçiyoruz; kitleyi hariç tutma, yani ters pazarlama. Hesabınızın sol menüsündeki “Hedef Kitleler” menüsü altından “Hariç tutulanlar” kısmını seçin.  Ekle + butonuna basarak bir kampanya seçin. Her kampanyanız için farklı kitleleri hariç tutabilir veya aynı kitleyi hepsine ekleyebilirsiniz.

Kampanyanızı seçin, gelen ekrandan arama kısmına hedef kitlenize verdiğiniz ismi yazarak aratabilirsiniz, eğer kitle oluşturmadıysanız ve reklamdan gelen herkesi eklemek istiyorsanız “tüm” yazarak gelen “tüm ziyaretçiler” seçeneğini seçebilirsiniz. Veya gözat sekmesinden, “işletmenizle etkileşim kurma biçimleri” seçip buradan tüm ziyaretçileri yada oluşturduğunuz kitleyi, reklamları göremeyecekleri şekilde yapılandırabilirsiniz.

Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma
Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma

Artık bu hedef kitleye üye olan kişiler, yani reklamı bir kez tıklayarak sitenize ulaşan kişiler, kitle ayarlarında belirlediğiniz süre boyunca sizin reklamlarınızı göremeyecekler.

İşlemi test etmek için Araçlar menüsü altındaki planlama sekmesinden “Reklam önizleme ve teşhis aracı” linkine tıklayarak, kitle kısmından oluşturduğunuz kitleyi seçip reklamın gösterilmediğini görebilirsiniz.

Bu işlemin otomatik yapılan “aynı ipden gelen tıklamaları saymama” özelliğinden ne farkı var diyecek olursanız; ülkemizde sabit ip adresi kullanımı yaygın değil, mobil operatörler ve diğer erişim sağlayıcılar kullanıcılarına standart olarak sabit ip vermiyorlar.

Bu şekilde eklediğimiz hedef kitleleri google sadece ip adreslerinden değil çerezlerinden tanıyor. Aynı tarayıcı üzerinden ip adresi değişmiş olsa bile çerezler sayesinde engellenmiş oluyor, üstelik sonradan iade şeklinde değil, reklam gösterimi kapatılarak, üstelik sadece aynı gün değil, belirlediğiniz süre kadar.

Ads Arama Ağında Kasıtlı Tıklamalardan Korunma konusunu faydalı bulmuşsanız konu altından yazacağınız küçük bir yorum bizleri mutlu edecektir, faydalı olması dileğiyle, teşekkürler.

Tepkini Göster
  • 165
    be_eni
    Beğeni
  • 20
    a_k
    Aşk
  • 132
    tebrik
    Tebrik
  • 17
    e_lenceli
    Eğlenceli
  • 0
    k_zg_n
    Kızgın
  • 1
    _lgin_
    İlginç
  • 1
    kusma
    Kusma

Bilgisayar Programcısı / Dijital Pazarlama Uzmanı.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve turkcoder.net güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (15)

Popüler Yorumlar
  1. İyi günler, çerez üzerinden çalıştığı için metin reklamlar aracılığıyla siteye giren tarayıcıları kaydediyor. Yalnızca telefon et reklamında maalesef çerezler yüklenmiyor.

Yapılan Yorumlar
  1. faydalı güzel makale teşekkürler

  2. Mükemmel bir anlatım olmuş elinize sağlık, ancak keşke birde bu süper içeriği video ile nasıl yapıldığını anlatarak süsleseysiniz daha faydalı olurdu.

  3. Taha hocam Google Ads bilgilerinzden faydalanmış olduk sağolun, yukarıdaki arkadaşa katılıyorum bir video hazırlasanız tadından yemez, udemy gibi yerlerde eğitim paylaşmayı düşünüyor musunuz?

  4. merhaba, siteye ekledigimiz etiketin dogru eklenip eklenmedigini teyit etmek adina napabiliriz, bilgi verir misiniz

    • Merhaba, Google chrome mağazasından Google Tag Assistant eklentisiyle kontrol edebilirsiniz.
      Eklentiyi Chrome veya yeni Microsoft Edge tarayıcısına yükleyerek sitenizi ziyaret edin, cache kullanıyorsanız temizlemeyi unutmayın. Eklenti düğmesinden “enable” butonuna bastıktan sonra sayfayı yenileyin. Şu şekilde yeşil bir onay görmelisiniz;

      Eğer kırmızı veya sarı görünüyorsa size bir hata ve ya uyarı mesajı verir kodun doğru çalışmadığı veya yerleştirilmediğiyle ilgili, hata mesajını google da arayabilir veya çözüm bulamazsanız bize danışabilirsiniz.

  5. Selamlar, bu faydalı bilgi için teşekkür ederim hocam.

  6. herşey güzel ve özenli bi şekilde yazılmış ama telefon aramasına tıklayan vatandasların bilgileride web site veyahut ads verilerine ekleniyormu?

    • İyi günler, çerez üzerinden çalıştığı için metin reklamlar aracılığıyla siteye giren tarayıcıları kaydediyor. Yalnızca telefon et reklamında maalesef çerezler yüklenmiyor.

  7. Taha hocam, emeğinize sağlık. Çok faydalı bir içerik olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir