Bu yazıda okuyacağınız başlıklar;
Özgün İçerik Nedir
Bir çok yerde duymuşsunuzdur, arama motorları ve özgün içerik oluşturma arasındaki ilişkiyi.
Peki nedir bu özgün içerik, niçin önemlidir arama motorları açısından inceleyelim.
Daha önceki yazımızda internetteki bilgi gereksizliği üzerinde durmuştuk, başta Google olmak üzere arama motorları dizindeki sıralamada aynı bilgiye aynı önemi vermezler.
Webmasterların bir çoğu sitelerinde bot kullanmakta, scriptlerde ki botların temel amacı ise emek hırsızlığı, yani başka bir siteden verileri kendi sitelerine aktarmaktır. Bu alıntı yazılar içeriği artırsa da arama motorlarında yükselmek yerine düşüşe sebep olurlar.
Google mantığına, hatta kullanıcılarına sunduğu Arama motoru optimizasyonu rehberindeki açıklamalarına göre “Birbirinin neredeyse aynısı 100 000 sayfanın arama motorları tarafından indekslenmesi gerekmez”.
Gerek site içinde gerek farklı siteler arasında aynı içeriğe sahip olan içerikler Google tarafından önemsenmeyecekleri gibi ilk eklenen içerikler genellikle dizinde ilk sıralarda bulunacaktır.
Webmaster forumlarında yüzlerce benzer başlık açılır bu konu hakkında “Google sitemi indexlemiyor”, bizlere de sorarlar her gün “google sitemi neden indexlemiyor olabilir”, verdiğimiz cevap aynı ; “Siz Google yerinde olsanız indexler misiniz kendi sitenizi?”.
Dürüstçe konuşmak gerek, hangi birimiz sitemizde aynı konunun 50 defa açılmasına izin veririz?, hiçbirimiz. Google indexleme konusunda fazlasıyla cömert bile davranıyor. Bir konuyu arattığınızda birbirinin aynı yüzlerce sonuç görüntülüyoruz. peki kendi sitemizde aynı konunun 50 defa açılmasına izin verir miyiz?, iki kez açılmasına bile vermeyiz.
Bütün sitelerin kurallarında benzer madde vardır. “Aynı konunun 2 kez açılması yasaktır”. Peki, neden Google’da zaten bulunan içeriğin aynısını yayınlayıp bir de üstüne indexlemesini bekliyoruz, sitedeki bütün konular alıntı olsun, bide üstüne ilk sıralara çıkmaya çalışalım, malesef bu mümkün değil.
Google caffeine sisteminin de asıl amacı aşağı yukarı bu, geçtiğimiz aylarda biçok web sitesi google tarafından askıya alındı, index sayılarında da aşırı rakamlarda değişiklikler oldu. Google arama motorunun asıl istediği, içeriğinizin size özel olması, sitenizin belirli bir konu üzerinde belirli bir kitleye hitap etmesi, genel içerikli sitelerin bir çoğu bu Google güncellemesinden nasibini aldı. Büyük siteler fazla etkilenmese de Google artık bu tarz sitelere önem vermiyor. Google caffeine sistemine göre eğer bir alıntı yapıyorsanız asıl kaynağa bağlantı vermeniz öneriliyor, bu sitenizin zararına değil yararına olacak.
Özgün İçerik Nasıl Olmalı?
Peki artık alıntı konulardan vazgeçtiniz ve özgün yazıyorsunuz, neler yapmak gerekiyor, özgün içerik nasıl yazılır?
Her şeyden önce web sitenizde sabit bir hakkında bölümü bulunması ve bu sayfanın sizin tarafınızdan alıntı kullanmadan yazılması menfaatinize olacaktır. Yine aynı şekilde bir blog yazısı vb. paylaşım yaparken de kopyala/yapıştır yerine paylaştığınız içeriği kendi cümlelerinizle basit bir şekilde anlatarak eklemeniz hem kullanıcılarınız tarafından, hem de arama motorları tarafından daha hoş karşılanacaktır.
Aldığınız Backlinkler de Özgün mü?
Tabi sadece bunlar yeterli değil siteniz için. Bir önceki yazıda aşırı alınan backlinkler ve etiketlerden bahsetmiştik. Hemen hemen yeni bir web sitesine onlarca backlink almak sitenin yararına değil zararına olucak. Kaliteli bir sitenin backlinke ihtiyacı yoktur zaten, onlar kendi kendiliğine oluşur. Bir kuyumcunun hiç pazardaki satıcılar gibi bağırdığını neden göremezseniz, twitter, youtube, facebook yada google gibi sitelerinde sağa sola backlink eklediklerini göremezsiniz. En azından bu konuda fazla aşırıya kaçmamanız ve sitenizle ilgili içeriğe sahip olan, spam yada kopyala yapıştır içermeyen sitelerden almaya çalışmanız sitenizin faydasına olacaktır.
Google artık sitelerin Dmoz ve Alexa kayıtlarına eskisinden daha fazla önem veriyor. Eğer siteniz gerçekten faydalıysa üst sıralara taşıyor. Kendi algoritmalarıyla ve günden güne gelişen sistemiyle de artık bir insan gibi sitenizi kalite olarak değerlendirebiliyor. Sitenize en iyi optimizasyonu uygulamakla da iş bitmiyor, Google sadece arama sonuçlarından değil, diğer sitelerden de link almanızı ve bu şekilde içeriğinizin kalitesini gerçekten onaylamanızı bekliyor, bunun içinde yapılması gereken belirttiğimiz gibi sitenizin belirli konular üzerine yoğunlaşması ve sadece ana sayfanızın değil, alt sayfalarınızın – içeriğinizin de benzer kaliteli sitelerden özgün link alması.
Webmasterların bir kısmı sitelerinin dizinde gerilediği için Google arama motorunun bu uygulamalarından şikayetçi olsa da, artık her sitenin hak ettiği yerde olacak olması, gerek reklam gelirleri bakımından, gerek kullanıcının doğru sonuca daha rahat ulaşabilmesi açısından, gerekse önüne gelen herkezin açacağı web sitelerinin artık fazla bir değeri olmayacağı açısından gayet güzel olacağa benziyor.
Yakında Google botları Dmoz editörleri gibi sitelerin kalitesini inceleyerek dizine kabul etmeye başlarsa hiç şaşırmamak lazım ve size son bir tavsiye, sitenizi Google’a göre değil, kullanıcılarınıza göre tasarlayın ve Google veya diğer arama motorlarını hafife alıp kandırmaya yönelik hile vs. tarzı uygulamalara yönelmeyin, kaybeden muhtemelen siz olursunuz.
Soru, sorun görüş veya eklemek istediklerinizi konu altında yorum ekleyerek bildirebilirsiniz, okuduğunuz için teşekkür ederiz…