Domain Nasıl Seçilir
  1. Anasayfa
  2. Domain

Domain Nasıl Seçilir

0

Domain Nasıl Seçilir?

Türkçe çevirisi alan adı olan domain bir web sitesinin dijital ortamdaki adresidir. Bir başka deyişle ifade edilirse web sitesinin internetteki adıdır. Bir web sitesinin domain adresi yok ise web sitesi sahibinin Internet Protocol kimlik numarasıyla dijital platforma kaydolur. Ancak ki bir siteyi domaini olmadan bulmak çok zordur. Bu nedenle web site sahipleri bu dijital dünyada önemli bir yere sahip olmak iyi bir domain adresi seçmelidirler. Domain seçiminde site sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bunlar domain uzantısı, ulaşılmak istenen müşteri kitlesi ve web sitesinin kuruluş amacıdır. Bu konuda domain nasıl seçilir sorusuna cevap arayacağız.

 Domain Uzantısı

Domain alımında önemli olan bir faktör de domainin türüdür. Farklı uzantılar ile biten adresler farklı türleri oluşturmaktadır.

.com internet dünyasında en çok karşılaşılan uzantıdır. Güvenilir ve köklü olması nedeniyle daha çok tercih edilir. Aynı zamanda telefon klavyelerinde .com uzantısı bulunması bu domain uzantısının yaygın olduğuna kanıttır.

.org uzantısının kuruluş amacı organizasyonlara yöneliktir. Buna rağmen uzantı satın alımı herkese açıktır.

.gov uzantısı devlet kurum ve kuruluşları temsil edecek siteler için kullanılmaktadır.

.edu uzantısı eğitim kurumlarını temsil edecek siteler için kullanılmaktadır.

.coop uzantısı kooperatifler için kullanıma uygun bir uzantıdır.

 Web Sitesinin Kuruluş Amacı ve İsim Belirleme

Web sitesinin kuruluş amacına uygun isim belirlenmelidir. Arayıcı browserda kelime arattığında sitenin içeriği ile ilgili anahtar kelimeleri yakalamalıdır. Örneğin arabalar hakkında bilgi veren bir sitenin isminde araba, car gibi kelimeler geçmelidir. Ya da kadınlara özel güzellik önerilerinde bulunacak bir sitenin isminde kadınları çekecek kelimeler olmalıdır. İçerik ve domain adı paralel olmalıdır.

 Alan Adı Etkileyiciliği

Domain alımında önemli olan diğer faktörler ise alan adının kişilerde bıraktığı etkidir. Kullanıcıyı etkilemesi sitenin akılda kalıcılığını arttırır ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlar. Bu nedenle domain seçiminde etkileyicilik önemlidir. Peki etkileyici domain nasıl seçilir?

Bir domainin etkileyici olmasının ilk yolu özgün olmasıdır. Bir başka domain adına ya da insanların günlük hayatta sürekli karşılaştığı kelimeler olmamalıdır. Farklı kelime gruplarının hecelerinin birleştirilerek yeni kelime üretmesi son zamanlarda kullanılan örneklerden biridir. Etkileyiciliği sağlayan bir diğer unsur ise domainin akılda kalıcılığıdır. Bu nedenle çok uzun alan adları yerine daha kısa alan adları tercih edilmelidir. Bu kritere ilaveten domain adları tekrardan kaçınmalı ve söylemesi kolay olmalıdır. Dışarıda insanlar kendi aralarında konuşurken telaffuz edemeyecekleri siteleri tavsiye edemezler ve sitenin reklamı doğal seçilimde yok olur.

 Domain Adının Gelişime Açık Olması

Bu durum biraz daha web site sahibin amacına yöneliktir. Çok spesifik domain adları site geliştikçe basit kalabilir. Her şeyi satan bir ticaret sitesinin adının çiçeksat olması gibi zor bir durumda kalınabilir. Böyle isimler içerik ve alan adı uyumsuzluğundan kaybolmaya müsaittir. Bu nedenle domain adı alınırken markalaşabilir ve gelişebilir olmasına özen gösterilmelidir.

Türkçe karakterli ve tr uzantılı alan adları hakkında daha detaylı bilgi için nic.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Hemen şimdi onlarca farklı uzantıdan seçerek bir alan adı kaydetmek ve size özel alanadı önerileri için ayzeta.net adresini ziyaret edebilirsiniz.

Domain nasıl seçilir konusuna sizler için ekleme yapmaya devam edeceğiz.

Tepkini Göster
  • 2
    be_eni
    Beğeni
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 1
    tebrik
    Tebrik
  • 0
    e_lenceli
    Eğlenceli
  • 0
    k_zg_n
    Kızgın
  • 0
    _lgin_
    İlginç
  • 0
    kusma
    Kusma

Bilgisayar Programcısı / Dijital Pazarlama Uzmanı.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Alan adı nedir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve turkcoder.net güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir