Programlama Dilleri Nedir? Ne İşe Yarar?
  1. Anasayfa
  2. Programlama

Programlama Dilleri Nedir? Ne İşe Yarar?

1

Programlama dilleri cihazımıza ne yapılması gerektiğini söyleyen komuttur. Program dediğimizde akla ilk gelen “kodlama” kavramıdır. Kodlama, bilgisayara veya herhangi elektrikli cihaza işlem yaptırmaya denir. Bilgisayar yapılması gereken işlemi makine dili ile yapılmasını ister. Bu işlem bir yazılımcı tarafından yapısal bir dil ile bilgisayara çevrilmesini gerekir. Bu çevirme işlemine “derleme” denir.

Programlama Dilleri

Örneğin, Access veri tabanı yönetimi sistemi veya bilgisayar oyunları bir programdır. Dışarı çıktığımızda akıllı otobüs durakları, hastane otomasyonları, market satış otomasyonları gibi pek çok örnekler vardır.  Programlama dilleri örneklerden de anlaşılacağı gibi hayatımızın her alanında vardır. İster genel ister özel amaçla olsun tüm uygulama yazılımları programlama dilleriyle yazılmaktadır.

Yazılan bu programlama dillerini öğrenmek için ise, öncelikle hangi dile ihtiyacımız olduğunu belirlememiz gerekir. Örneğin, Android uygulamaları geliştirmek istiyorsak Java ve Kotlin, Web yazılımları için HTML, CSS, JavaScript ve PHP dillerini bilmemiz gerekir. Bu dilleri öğrenmek için ise, pek çok ücretsiz ve ücretli eğitimler mevcuttur.

C Programlama Dili Nedir? Ne İşe Yarar?

C programlama dili, yazılım alanında öğrencilere ilk öğretilen diller arasındadır. Çünkü programlamanın mantığını anlamak için kullanılır. C dili hem donanıma hem de uygulama geliştirme için kullanılır. C dili orta seviyeli diller arasında yerini almaktadır. C++, C#, PHP, Java, JavaScript, JavaApplet gibi diller C dilinden esinlenmiştir.

Java Programlama Dili Nedir? Ne İşe Yarar?

Java programlama dili, günümüzde hala popülerliğini sürdüren diller arasındadır ve uzun zamanda böyle devam edecektir. Cep telefonlarından, televizyonlara, oyun konsollarına kadar her şeyde Java dili vardır. Java basit bir dildir ve güvenilirdir. Nesne yönelimlidir bu da programcıya hata ayıklama, kodların yeniden kullanılması gibi önemli yetenekler sunar. Java sağlamdır ve güçlü hata ayıklama özelliği vardır. Java da ağ programı yazmak, dosyalara veri gönderip veri almak kadar kolay bir iştir. Java kodlarını bir defa yazıp her yerde kullanabiliriz.

Programlama Dilleri Nedir? Ne İşe Yarar?

Programlama Dili Çeşitleri

Programlama dili çeşitleri 5 grupta incelenebilir. Bunlar;

  • Çok Seviyeli Diller: Access, Xbase, Visual Basic vb.
  • Yüksek Seviyeli Diller: Yapılan projelerin kaynak kodları kısa olup, derlenmiş halleri ise uzun olur. Çalışma hızları ise yavaştır. Örneğin, Basic, Pascal, Java, Fortran vb.
  • Orta Seviyeli Diller: Makine diline daha az kayıpla çevrilebilir ve hızlı çalışır. C, C#, C++ vb.
  • Alçak Seviyeli Diller: Geliştirilen projelerin kaynak kodları uzun, derlenmiş halleri ise kısadır. Örneğin, Assembler.
  • Makine Dili: 1 ve 0 kodlarından oluşan ve en aşağı seviyeli programlama dilidir.
  • Android uygulamaları geliştirmek için: JAVA ve KOTLİN
  • Veri işleyen web projeleri üretmek için: Microsoft SQL, MYSQL
  • Windows için: C#
  • Wordpress için: HTML, CSS, JavaScript ve PHP
  • Web uygulamaları için: Ruby
  • Oyun, ses veya video programları için: C++
  • Mac, İphone gibi ürünlerde: Swift, HTML ve CSS
  • Diğer yazılımlar için: Phyton dilleri kullanılır.

Masaüstü Programlama Dilleri

Masaüstü programlama dilleri, yazılımların bilgisayarda çalışmasına denir. C# diliyle yazılır. Masaüstü yazılımlar iş akışını daha iyi yönetir, hataları az seviyeye indirir. Şirketler için oldukça faydalıdır çünkü planlı ve programlı çalışmayı sağlar. Web tabanlı yazılımlara göre daha hızlıdırlar.

Yazılım Öğrenme Ne İşe Yarar?

Yazılım öğrenme konusunda gelişmek için öncelikle iyi bir bilgisayar kullanıcısı olmak gerekir. Elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programlara ise “yazılım” denir ve 2 grupta incelenir.

  1. Sistem Yazılımları: Bilgisayarı kontrol eden yazılımlara denir ve en temel yazılımdır. Windows, Linux, Pardus vb.
  2. Uygulama Yazılımları: Kullanıcıların seçtiği dile yönelik geliştirdiği yazılımlara denir. Öreğin, Word, Excel, Hesap makinesi vb.

Yazılım Öğrenme

Yazılım öğrenmek, günümüzde hızla gelişen teknolojik gelişmelere destek sağlamamızı kolaylaştırır ve yazılım her alanda gerekli durumdadır. Örneğin, elimizden düşürmediğimiz telefonlarımız ya da şu an okuduğumuz metnin arka tarafında elbette ki yazılımlar mevcuttur. Yazılım öğrenmek bizlere iyi bir kariyer imkânı ve iyi bir maaş sağlar.

Görsel Programlama Dilleri

Görsel programlama dilleri dediğimizde aklımıza ilk olarak C# dili gelmelidir. C# Microsoft tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. C# dili ile konsol uygulaması, Windows uygulaması, ASP.NET uygulaması, Web servisleri yazma, mobil uygulama geliştirme yapmamız mümkündür.

Tepkini Göster
  • 3
    be_eni
    Beğeni
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 1
    tebrik
    Tebrik
  • 0
    e_lenceli
    Eğlenceli
  • 0
    k_zg_n
    Kızgın
  • 0
    _lgin_
    İlginç
  • 0
    kusma
    Kusma
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve turkcoder.net güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir