En çok kullanılan yazılım dilleri nelerdir? Günümüzde programlama için kullanılan yazılım dili sayısı o kadar çok arttı ki son durumda en çok kullanılan yazılım dilleri hangileri olduğu merak edilmektedir. Programlama serüvenine akıllı telefonların da dahil olmasıyla yazılım sektöründe rekabet hızlı bir şekilde artmıştır. Rekabetin bu denli artmasına rağmen günümüzde herhangi bir uygulama üretmek için çok sayıda seçenek bulunmaktadır.
Yani yazılımcıların tercihine uygun bir programlama dili ile ‘yapılacakların’ herhangi bir sınırı yoktur. Gerek sunduğu kolaylıklar gerekse sahip olduğu kullanıcı dostu arayüzü nedeniyle bazı yazılım dilleri dünya genelinde daha çok ilgi görmektedir. Genel olarak bakıldığında bir yazılım dilinin daha çok tercih edilme nedenleri, yapılabileceklerin sınırına ve kullanım kolaylığına bağlı olmaktadır.
Bu yazıda okuyacağınız başlıklar;
En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri 2020 Listesi
En çok kullanılan yazılım dilleri 2020 programlama işine merak salanların ya da bu konuya özel ilgisi bulunanların en çok aradıkları ifadeler arasında yer almaktadır. Dünya genelinde çok sayıda yazılım dilinin pek çok nedene bağlı olarak kullanım sıklığının değiştiği görülmektedir. Ülkeler bazında da bu durum özellikle kültürel farklılıktan oldukça etkilenmektedir. Ancak yine de bazı yazılım dilleri internette yer alan tüm araştırmalarda ilk 5’teki yerini korumayı başarmaktadır.
Bu yazılım dilleri esnek yapıda oldukları için kullanıcıların yapabileceklerini hayal güçleri ile sınırlayan yazılımlardır. Programlamaya yeni başlayanlar için program dilinin sunduğu imkanlardan ziyade kolay öğrenilebilir yapıda olanların tercih edilmesi önerilebilir. Bazı yazılım dilleri görsel alanda kullanıma imkan tanıdığı için karanlık ya da mavi ekranlardan haz etmeyenler için idealdir.
En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri Arasında JavaScript
En çok kullanılan PROGRAMLAMA dilleri 2020 arasında ilk sırada JavaScript yer almaktadır. Pek çok yazılımcı tarafından tercih edilen dil, kamu ve özel sektörde de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. JavaScript ile etkileşimli öğeler kolay bir şekilde oluşturulabilmektedir. Webdeki en yaygın dillerden sayılan JavaScript, oyun yapımında da tercih edilen bir dildir.
Yazılım ile uğraşırken ‘front-end’ kısmına ihtiyaç duyanlar için bu yazılım tavsiye edilebilir. Dilin nesne yönelimli bir yapıya sahip olmasının yanı sıra fonksiyonel programlama özelliklerini de barındırması, yazılımı oldukça işlevsel kılmaktadır. JavaScript sanıldığının aksine Java ile herhangi bir bağlantıya sahip değildir. Her iki dilin de birbirinden farklı semantikleri bulunmaktadır. JavaScript’in yazım biçimi C’den oluşturulmuştur. Programlama dili ilk kez 1995 yılında piyasaya çıkmıştır.
En Popüler Programlama… Dilleri 2020 Listesinde Python
En popüler Programlama… dilleri 2020 listesinin ikinci sırasında Python yer almaktadır. En çok kullanılan yazılım dilleri arasında ikinci sırada bulunan Python, 1990 yılında ilk çıkışını gerçekleştirmiştir. Python dilinin basit sözdizimine sahip olması kullanıcıların yazılım için kolay bir kullanım deneyimi elde etmelerini sağlamaktadır. Bu durum dilin kolay bir şekilde akılda kalmasına ve kısa sürede öğrenilmesine de yol açmaktadır. Dil, neredeyse tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir.
Ayrıca çok sayıda alanda da Python sayesinde yazılım geliştirmek mümkündür. Dünya genelinde faaliyet gösteren çok büyük şirketler Python dilini sıklıkla kullanmaktadır. Dili yoğun bir şekilde kullananlar kuruluşlar arasında Google, CERN ve NASA yer almaktadır. Bu yazılım ile çok sayıda işlem pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Bunlar arasında; 2D oyun, blockchain kodlama ve uzaktan kumanda uygulamaları sayılabilir.
En Zevkli Programlama Dili Olarak da Anılan Java Dili
En zevkli programlama dili ifadesine Java’yı uygun görmek mümkündür. Java dünya genelinde çok yoğun bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Eğlenceli arayüzü ve yazılım ile yapılabileceklerinin herhangi bir sınırının bulunmaması bu durumun başlıca nedenleridir. Java Türkiye’de en çok kullanılan yazılım dili şeklinde de adlandırılabilir. Java programlama dili ilk olarak akıllı televizyonlarda kullanılmak üzere çıkmıştır.
Java dili James Gosling aracılığı ile geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir dildir. Java dilinin en önemli özelliklerinden bir tanesi, dil ile herhangi bir yazılımın bir kez yazılması ve sonuç olarak yazılan programın her ortamda sorunsuzca çalışabilmesidir. Dil özellikle kurumsal uygulamalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca cep telefonları ve masaüstü cihazları için de yoğun bir kullanıma sahiptir. En iyi Android programlama dili olarak da adlandırılabilen Java dili, pek çok özelliği ile kullanıcıların beğenisini kazanmaktadır.
Tüm Yazılım Dilleri Arasında C# Dili
Tüm yazılım dilleri arasında C# dilinin özel bir yeri olduğu söylenebilir. En çok kullanılan yazılım dilleri arasında C# dili dördüncü sırada yer almaktadır. C# dili Microsoft aracılığıyla ortaya çıkan özel bir dildir. C diline benzer bir kullanıcı deneyimi sunmaktadır. Bu dilin gelişim sürecinde C++ diline ek özellikler eklenmiştir. C++ diline eklenen özelliklerle C# dili nesneye yönelik tasarlanmış bir şekle sahip olmuştur. Dilin ilk çıkış tarihi 2000 yılıdır. Bu yazılım dili ile üretilen programların çalıştırılması istenen bilgisayarlarda Framework kurulu bulunmalıdır.
PHP Dili
Sık kullanılan yazılım dilleri listesinde 5.sırada, En çok kullanılan programlama Dilleri 2019 listesinde 8.sırada bulunan PHP dili yer almaktadır. PHP internet için üretilmiş ve içerisine HTML ‘embed’ edilebilen yazılım dilidir. Rasmus Lerdorf tarafından ilk çıkışı yılı 1995 olarak gerçekleştirilmiştir. O tarihten bu yana yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. PHP ile masaüstünde kullanmak amacıyla görsel yazılımlar geliştirilebilmektedir. En çok kullanılan yazılım dilleri arasında PHP her sene göz doldurmaktadır.