Site hızlandırma teknikleri nelerdir? Site hızı, ziyaretçi tarafından oldukça önemli olan detaylardan bir tanesidir. Kullanıcı sitenize tıkladıktan sadece birkaç saniye sonra onun açılmadığını görürse eğer gerisin geriye gider ve başka bir siteye yönelir. İşte bu nedenle sitenizin hızı sizin ziyaretçi kaybına uğramamanız için son derece önemlidir. Peki, SEO için dahi son derece önemli olan site hızı nasıl hızlandırılır ve site hızlandırma teknikleri nelerdir?
Yeni bir site kurduğunuz zaman alan adı seçimi, tema seçimi vb. işlemlerinden sonra ilk yapmanız gereken şey siteyi hızlandırmaktır. Bu kimi zaman temanın yapısal kodları ile yapabileceğiniz bir unsurken kimi zaman ise bir takım eklentiler ve sıkıştırmalar ile çözebileceğiniz bir şeydir. Ancak tüm bunlara rağmen yazımızın başında bir ipucu vermek gerekirse sitenizi kurduktan sonra tema seçimi işleminde hız değerlerine dikkat etmenizi öneririz. Çünkü bazı temalarda ne kadar uğraşırsanız uğraşın hız ancak bir noktaya kadar artabilmekte, bir yerden sonra tema buna izin vermemektedir.
Sitenizin Geç Açılma Sebepleri
Bir sorunu ortadan kaldırmadan önce onun kaynağını bilmeniz gerekir. Dolayısı ile site hızlandırma teknikleri konusuna geçmeden önce siteyi neler yavaşlatabilir onu bilmelisiniz.
- Web sitenizde bulunan .htcaccess dosyasının olağandan fazla yer kaplaması.
- Siteyi barındırdığınız sunucunun teknik olarak yeterliliği,
- Grafik, video ve resimlerin optimize edilmeden, sıkıştırılmadan sitede yayınlanması,
- Kapasitenizin çok üzerinde ziyaretçi gelmesi,
- Sitenizde gereksiz olarak yapılan yönlendirmelerin bir kısmı,
- Pop-up reklamlar ve Google Adsense reklamları,
- Tema kodlarının optimize edilmemiş olması,
- Saldırı alma durumları.
Site Hızlandırma Teknikleri Nelerdir?
Site yavaşlığının sebepleri konusunda bir takım fikirler edindiyseniz eğer şimdi bunları nasıl sonlandırabilir ve sitenizi nasıl hızlandırabilirsiniz ona bakalım. Site hızlandırma işlemleri son derece önemli olsa da bazı şeyleri yaparsanız oldukça basit bir işlem olduğunu da görürsünüz. Şimdi bunlarla ilgili temel noktalara değinmek istiyorum.
- Gereksiz Eklentiler: Çoğu kişi bir heves sonucu yüklediği eklentiyi zaman içerisinde kullanmamaya başlıyor. İşte bu eklentiler sitenizin yavaşlamasındaki temel nedenlerden bir tanesidir. Kullanmadığınız tüm eklentileri sitenizden kaldırmak oldukça işe yarar bir çözümdür.
- Sıkıştırma Yapın: Siteniz eğer Wordpress altyapısında ise işiniz biraz daha basit demektir. Çünkü bu tabanlı çalışan siteler için birçok hazır eklenti vardır. Hepsini birden yüklemenizi önermemekle birlikte en azından bir tanesini muhakkak ki sitenizde bulundurmalısınız. Çünkü bu eklentiler sitenizde resimleri, temada bulunan kodları vb. gibi pek çok öğeyi sıkıştırır ve sitenizi oldukça hızlandırabilir. Bunlar:
- Wpfastest Cache
- Gzippy
- W3 Total Cache
- Autoptimize
- Tema Optimizasyonu: Site hızlandırma teknikleri arasından en zor olanı sanırım budur. Eğer bu konuda uzman değilseniz ve kendiniz yapmak istiyorsanız sitenizin yedeğini almayı unutmayın. Temadaki kodlar ile alakalı olarak yapacağınız bu değişiklikleri başarılı bir şekilde yapabilirseniz siteyi oldukça hızlandırabilirsiniz. Ancak en ufak bir hatada web sitesini toptan kaybetme ihtimaliniz olacaktır.
- AMP Kullanımı: AMP gibi bazı eklentiler kullanarak sitenizin maksimum hızda açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu eklentilerin faydasını kullandıkça anlayabileceğiniz gibi zaman içerisinde hitinizin de arttığını görebilirsiniz. AMP, tarayıcıya sitenizin belirli içeriklerini kaydeder ve ziyaretçi o içeriğe girmek istediği zaman anlık olarak giriş yapmasını sağlar.
Tüm bu çalışmalar kapsamında web sitenizin kısa süre içerisinde hızlandığını fark edebilirsiniz. SEO açısından sitenin maksimum 3 sn. gibi bir sürede açılması gerekir. Bazı ücretsiz SEO analiz araçları ile site hızınızı zaman içerisinde ölçmeyi ve varsa eğer bu araçların önerilerini dikkate almayı unutmayın.