E-Ticaret Nasıl Yapılır: Tavsiyeler
  1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

E-Ticaret Nasıl Yapılır: Tavsiyeler

2
  1. E-Ticaret Nasıl Yapılır

İnternetin vazgeçilmezlerimiz arasındaki sıralamasını iyiden iyiye yükselttiği şu günlerde e-ticarette başarılı olmanın yolları da doğru orantılı olarak bir çok girişimcinin merak ettiği konular arasındaki sıralamasını yükseltiyor. Öyleyse gelin temel bir rehber seviyesinde e-ticaret nasıl yapılır konusunu ele alalım; neler gerekli, ne yapmalıyız?

E-Ticaret için Neler Gerekli?

Öncelikle her işte olduğu gibi e-ticaret işinde de maddi gerekliliklerin dışında ihtiyaç duyacağımız bir çok kaynak var, bunları kısa kısa madde madde yazalım.

Araştırma ve İş Planı

İş planı mutlaka her şeyden önce düşünülmeli ve yapılmalıdır. Amacınız, beklentileriniz, e-ticaret işine neden girmek istediğiniz, gelir modeliniz ve sektörün sürekliliği. Hedef kitlenizi ve rakiplerinizi ne kadar iyi tanıdığınız. Avantajlarınız ve dezavantajlarınızın neler olduğu hakkında araştırmalar yapmalı, düşünmeli ve bir plan yapmalısınız. İş planınızı hazırlarken swot analizi nedir, nasıl yapılır konumuza da göz atmanızı mutlaka öneririz. Araştırmalarınız ve iş planınız dahilinde bu kısımları tamamladıktan sonra bir yapılacaklar listesi hazırlayabilir ve bunu geliştirebilirsiniz.

İşletmenizi Kurma

İnternet üzerinden satış yapmak için vergi kanunlarına göre mükellef olmanız ve vergi dairesine kayıt olmanız gerekmektedir. Gerçek kişi (şahıs firması) ve ya Tüzel kişi (limited şirketi / anonim şirketi) olarak mükellef kaydı yaptırabilirsiniz. Şahıs firması kurulumu limited ve ya anonim şirketi kurulumuna nazaran daha ekonomik ve zahmetsizdir. Yine de gelir vergisi oranları sektöre ve mükellef tipinize bağlı olarak değişeceği için işletmenizi kurma ve vergi yükümlülükleriniz konusunda mutlaka bir mali müşavirden destek almanızı tavsiye ederiz.

İşletmenize ya da e-ticaret sitenize isim seçerken kullanacağınız domainlerinde boşta olup olmadıklarını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Bu konuda En Güzel Domain Nasıl Seçilir? – TurkCoder.NET yazımıza göz atabilirsiniz.

E Ticaret Altyapisi Kurma

E-Ticaret Altyapınızı Kurma

En çok soru aldığımız başlık bu olmalı; hangi e-ticaret altyapısını kullanmalıyız? Bu sorunun her girişimci, iş ve sektör için farklı cevapları olabilir. E-Ticaret alt yapınızı oluşturmanız için ücretli ve ücretsiz bir çok içerik yönetim sistemi mevcut. Bunlardan hangisini kullanacağınız amaçlarınız, beklentileriniz ve yeteneklerinize göre değişiklik gösterebilir.

Turkcoder.net ekibi olarak açık kaynak özgürlüğüne aşık olduğumuz bilinen bir gerçek. Dolayısıyla bu yazıda ücretli cms ve framework tavsiyesinde bulunmayacağız. Altyapı e-ticaret işindeki en önemli konulardan biri, dolayısıyla sizi yolda bırakmayacak, taleplerinize yanıt verebilecek, güncelleme ve güvenlik sorunu yaşatmayacak açık kaynak iki cms önereceğiz.

Opencart vs Wocommerce

Woocommerce

Bu bağlamda başlangıç seviyesinde ki işletmeler için ilk önereceğimiz sistem Wordpress için woocommerce. Avantajları ve dezavantajları konusunda diğer sistemlerle kıyaslaması için ayrı bir konu başlığı hazırlamak gerekse de, basitçe belirtmek gerekirse web dünyasının %30unu wordpress oluşturuyor. Dolayısıyla woocommerce de e-ticaret sistemleri arasında en popüler cms lerden biri. Açık kaynak olması dışında kolay kurulum, kullanım kolaylığı, eklenti çeşitliliği ve hakkında bolca kaynak bulunuyor olması onu yeni girişimler için en cazip sistem haline getiriyor. Tabi yeni girişimler olarak sınırlamamak gerek, woocommerce profesyonel olarak e-ticaret yapan bir çok girişimci tarafından da tercih edilebiliyor.

Opencart

İkinci olarak önereceğimiz ve bizim de e-ticaret projelerinde sürekli olarak kullandığımız bir diğer cms ise Opencart. Opencart e-ticaret işi için biçilmiş bir kaftan. Woocommerce den farkları için ayrı bir yazı başlığı gerçekten şart, ama yine de basitçe açıklamak gerekirse Woocommerce basit ve hızlı bir şekilde işe koyulmak isteyenler için düşünebilir bir seçenekken opencart kısmen daha profesyonellere yönelik diyebiliriz.

Örneğin Wordpress üzerine woocommerce kullandığınızda dil seçenekleri wordpress içerisinde yüklü olsa da müşterilerinize dil seçimini ücretsiz olarak yaptırabilmeniz mümkün değil, bu konuda wpml gibi eklentilerle iş çözülebiliyor olsa da opencart üzerinde bu varsayılan olarak gelen ücretsiz bir özellik.

Çoklu dil dışında çoklu para birimi konusunda da opencart yine varsayılan olarak avantajlı. Ağırlık orantılı kargo veya parça başına kargo gibi kargo modları, google base xml ile merchant bağlantısı, vb gibi bir çok konuda opencart varsayılan olarak gelen çözümler sunarken woocommerce tarafında bu tarz standart dışı talepleriniz için genelde eklenti aramanız gerekecek. Bir çok eticaret yöneticisi basit bir sipariş irsaliyesi yazdırmak için bile eklenti aramak zorunda olduğu için opencartı daha mantıklı buluyor.

Diğer bir konu ise hız, performans optimizasyonu. Woocommerce, wordpress çekirdeği üzerine inşa edilen bir eklenti olduğu için veritabanı yapısıda buna göre tasarlanmış bir şekilde ve bu durum ne yazıkki ürün sayısı arttığı zaman kaynak kullanımını ciddi ölçüde yükseltiyor. Standart bir web hosting üzerine opencart ve woocommerce ile 1000+ ürün kartı oluşturmak farklı sonuçlar doğurabiliyor, wordpress ürün sayısı arttıkça çok hızlı hantallaşmaya müsaitken bu konu opencart tarafında daha sorunsuz bir optimizasyona sahip. Woocommerce tarafında bu konuda ekstra db optimizasyonları veya daha yüksek kaynaklara sahip bir hosting yada vps, vds vb. maliyetleri çıkabilir.

Bu konular dışında iki cms arasında görmezden gelinemeyecek çok ciddi farklılıklar yok. Tema çeşitliliği, eklenti çeşitliliği vb. her iki cms tarafında da oldukça yüksek.

Arayüz farkları konusu biraz yoruma kalmış. Genelde e-ticaret yöneticileri woocommerce e ürün girmeyi çok daha pratik bulurken, kimi yöneticiler ise ürün oluşturma kısmı dışında opencart panelinin çok daha sade ve net  olduğunu düşünüyor.

Ücretli E-ticaret Altyapıları

Bu iki içerik yönetim sistemi dışında geliştiricilerden ziyade son kullanıcılara yönelik hazır e-ticaret altyapıları da mevcut. Biz bunları şuan için kıyaslamayacak ve önermeyeceğiz, dileyen kullanıcılarımız şuradan araştırabilirler: ücretli e-ticaret altyapıları – Google’da Ara

Kullanacağınız e-ticaret altyapınızı belirledikten sonra bu cms ile uyumlu düzenli olarak yedeklenen ve güvenli bir hosting seçimi yapmalısınız. Bu konuyla ilgili : Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? – TurkCoder.NET yazımıza göz atabilirsiniz.

Ödeme Sisteminizi Kurma

E-ticaret nasıl yapılır konusunun önemli alt başlıklarından biri online ödeme yöntemleri. Dolayısıyla en sık sorulan sorulardan biride hangi sanal pos daha iyi? Kredi kartı ile alışveriş şüphesiz en sık kullanılan yöntem. Dolayısıyla bddk lisanslı sanal pos şirketlerini araştırmalı ve bu konuda direk olarak çalıştığınız bankalardan da teklif istemelisiniz. Düşük komisyon oranları ve ertesi gün ödeme avantajı sağlayan, aylık yıllık vb üyelik ücreti talep etmeyen ve kurulum ücreti istemeyen bir çok banka ve ödeme kuruluşu var. Bunları yine ayrı bir konu başlığı altında karşılaştıracak ve yazının bu kısmından bağlantı vereceğiz.

E-Ticaret için Kargo Entegrasyonu

Yine e-ticaret nasıl yapılır konusunun önemli başlıklardan bir diğeri kargo konusu. Müşteri memnuniyetini direk olarak etkilemesinden ve maliyetler arasında ciddi bir kalem olmasından dolayı çalışacağınız kargo şirketi önemli. Türk ticaret yasalarına göre müşterileriniz kargo ücretini kapıda bile ödeyecek olsalar kargo tutarının ne olduğunu site üzerinden görebilmeleri gerekiyor.

Aslında bu sadece yasal olarak değil kullanıcı deneyimini artırmak içinde şart. Dolayısıyla bir kargo şirketiyle anlaşma yapmalı ve size verdikleri desi/kg bazlı fiyatları e-ticaret sisteminize tanıtmalısınız. Sepetteki ürünlerin ağırlık ve boyutlarına göre kargo hesaplaması canlı olarak müşteriye sunulmalı. Opencart için ağırlık orantılı kargo konusunu şurada basitçe özetlemiştik: Opencart Google Merchant Xml Entegrasyonu – TurkCoder.NET , woocommerce içinde talep olması halinde bir anlatım hazırlayabiliriz.

E-Ticaret için Güvenlik Optimizasyonları

İş planımızı hazırladık, e-ticaret altyapımızı kurduk, ödeme ve kargo entegrasyonlarını sağladık. Satışa hazır mıyız? Henüz değil. Güvenlik konusunu ele almamız gerekiyor. Öncelikle sanal pos entegrasyonunuzu sağlarken bankanız ve ya anlaştığınız sanal pos şirketi sizden bazı güvenlik gereksinimlerini karşılamanızı isteyecek. Eğer istemese bile siz bu konunun üstüne düşmelisiniz. Neler gerekli? Öncelikle ssl sertifikası kullanmanız şart. Bunun dışında kullanacağınız içerik yönetim sisteminin güncel olması, sunucunuzun güvenli ve sunucunuzda kullanılan php, sql vb sürümlerinin güncel olması, kullandığınız cms nin varsayılan admin yolunu değiştirmeniz, varsayılan admin kullanıcısını değiştirmeniz ve yönetim erişimi vereceğiniz kullanıcıların başka sitelerde kullanmadıkları şifreler tercih etmeleri oldukça önem arz etmektedir.

E-ticarette Başarının Sırları
E-ticarette Başarının Sırları

E-Ticarette Başarının Sırları: Dijital Pazarlama

Neler gerekli başlığı altında teknik ve teorik olarak e-ticaret nasıl yapılır, neler gerekli konuları incelediğimize göre işe başladığımızı, harekete geçtiğimizi düşünebiliriz. O halde artık pratiğe geçtiğimizde e-ticaret nasıl yapılır, pazarlama konusunda neler yapmalıyız bunlara göz atalım. Daha açık konuşacak olursak; iş planımızı yaptık, işimizi ve satış sistemimizi kurduk, satış için neler yapmalıyız? Kampanyalarımızı nasıl duyurmalıyız?

E-Ticaret için Seo Optimizasyonları

Pazarlama kısmında her şeyden önce araştırmamız ve dikkat etmemiz gereken kısım seo optimizasyonu. Bu konuyla ilgili seo kategorisinde ki yazılarımızı okumanızı mutlaka öneririz.

E-ticaret sitemize ürün girişlerine başlamadan önce ürünlerimiz internette tanınan ürünler olsa bile bunları özgün web sayfaları ve içeriğiyle tanıtabilmemiz önemlidir. Organik olarak hit ve satış elde edebileceğimiz en büyük platformlar olan arama motorlarının neler istediğini bilmek ve içeriğimizi, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi buna göre yayınlamak oldukça önemlidir. Woocommerce ve Opencart gibi e-ticaret sistemleri varsayılan olarak Google vb. arama motorlarının seo kurallarına uygun sistemler olsa da sitenizin serp değerlerini asıl belirleyecek olan sizin bu sistemlere gireceğiniz içerikler olacaktır.

İçeriklerinizi ve sitenizi tamamladıktan sonra da seo konusunda ipin peşini bırakmamanız önemlidir. Dönüşümleri takip etmeniz, sayfa hızı, hemen çıkma oranı vb gibi önemli diğer konular ve fikirler için Google Analytics kullanmanızı mutlaka öneririz.

E-Ticaret için Kullanıcı Deneyimi

En az seo optimizasyonu kadar önemli olan bir diğer konuysa kullanıcı deneyimi optimizasyonu. İçeriğimizi; ürün ve hizmetlerimizi daha fazla kullanıcıya ulaştırmak adına seo ve sem konularına illa ki çalışacağız. Ama giren kullanıcılara, potansiyel müşterilerimize iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayamazsak çalışmalarımız hüsranla sonuçlanabilir. Genel olarak seo optimizasyonları kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik olsa da bu konuda yapmamız gereken farklı işlemler olabilir. Google tarafından sevilen bir site kullanıcılar tarafından sevilmeyebilir.  Dönüşümün sürekliliği için müşterilerinizin kolay ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yaşamaları zorunludur. Peki e-ticaret sitesinde kullanıcı deneyimi nedir?

En basit tabiriyle e-ticaret sitenizin ziyaretçilerinin sipariş ve ödeme adımlarını, hatta sipariş sonrası takip ve satış sonrası destek adımlarını olabilecek en sade ve kolay şekliyle onlara sunabilmenizdir. E-ticaret sitenizdeki kategori ve menü yapısının kolay ve anlaşılabilir olması, sitede gezinirken sayfa yüklenme sürelerinin kısa olması, görsellerin kaliteli ve optimize edilmiş olması gibi temel etmenler kullanıcı deneyimini oluşturur. Bu yüzden sitenizdeki sipariş verme ve satış sonrası destek süreçlerini bir müşteri gözüyle test etmeli / ettirmelisiniz.

Günümüzde e-ticaret işlemlerinin %70ten fazlası mobil cihazlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu yüzden sitenizin mobil tarayıcılarla uyumlu bir mobil sürümünün olması veya ekran çözünürlüğüne duyarlı (responsive) yapıda olması dışında mobil cihazlarda hızlı yüklenmesi ve gezinme rahatlığı da oldukça önemlidir.

Kredi kartı bilgilerinin saklanması konusu pek tavsiye edilmese ve yüksek güvenlik önlemleri gerektiriyor olsa da, kullanıcının tarayıcısına kayıt ettiği kart bilgilerini önerebileceği şekilde tasarlanmış ödeme formu kullanımı gibi bir çok faktörü bu test işlemleri sırasında kontrol etmeli ve yapılandırmalısınız.

Hedef Kitlenize Uygun İçerik

İş planınızı tasarlarken  hedef kitlenizi belirlediniz, şimdi bunu dikkate alma zamanı, sadece pazarlama kısmında değil sitenizin tasarımı ve içerikleri kısmında da hedef kitlenizi önemsemelisiniz. Örneğin playstation oyunları satışı yapan bir e-ticaret sitesi samimi bir site dili kullanabilecekken (siparişini onaylamaya hazır mısın? vb) sanal pos hizmeti satan bir e-ticaret sitesinde daha resmi bir dil kullanabilir. Bu sadece sitenin tasarımı hazırlanırken değil aynı zamanda ürün ve hizmetlerin içerikleri oluşturulurkende dikkate alınması gereken bir konudur.

Sadece kullanılan dil değil, ürün ve hizmetlerinizin nasıl anlatıldığı da oldukça önemlidir. Hedef kitleniz ürünlerinizi en çok nasıl arıyor, hangi başlığı kullanmalısınız, bu arama sorgularında ki rakipleriniz kimler, bunları da mutlaka araştırmalısınız. Bu konuda Google trends dışında semrush ve moz gibi kaynaklardan da yararlanabilirsiniz.

Etkileyici Ürün Fotoğrafları
Etkileyici Ürün Fotoğrafları

Etkileyici ve Tatmin Edici Görseller

E-Ticaret projelerinde dönüşümleri artırmanın üzerinde kesinlikle etkisi olan bir diğer konu etkileyici ürün fotoğrafları. Özellikle ürün satışı yapılan e-ticaret sitelerinde ürünleri tanıtıcı görsellerin önemi çok yüksektir. E-ticaret sitelerinde çoğu zaman ürün açıklamalarını baştan sona okumazsınız ancak görsellerin hepsini mutlaka incelersiniz. Bu yüzden düşük çözünürlüklü, yeterli ışığa sahip olmayan, farklı açılardan çekilmemiş görseller kullanmaktansa profesyonel bir şekilde hazırlanmış görseller kullanmanız satışlarınızı mutlaka yükseltecektir.

Ürün görsellerinin net olması, ürünü gerekli tüm açılardan göstermesi, mümkün olduğunda kullanım şekliyle birlikte (manken çekimleriyle) birlikte yayınlanması gerekmektedir. Bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip değilseniz görseller için uzman bir freelance ve ya şirketten teklif alabilirsiniz.

E-ticaret sitelerinde fotoğrafların hd kalitede olmaları yeterlidir, görselleri billboardlara basmaya niyetiniz yok ve sadece e-ticaret siteniz için çekecekseniz profesyonel kamera ve ekipmanlara ihtiyacınız yok. Bir cep telefonu kamerası ve çok uygun fiyatlı bir çekim çadırıyla bile harika işler çıkaran müşterilerimiz var. Burada önemli olan fotoğraf çekimi konusunda tecrübeli olmak ve ortaya ilgi çekici, güzel fotoğraflar çıkarabilmek.

E-Ticaret için İnternet Reklamcılığı

E-Ticaret nasıl yapılır konusuyla ilgili en merak edilen sorulardan bir diğeri, e-ticaret sitesi için internet reklamları. Güzel bir iş fikrimiz var, e-ticaret sistemimiz hazır, entegrasyonlarımız hazır, ürünlerimiz hazır, görsellerimiz hazır her şey çok güzel. Ama sipariş gelmiyor. Arama motorlarında organik yollarla yükselmek emek istediği kadar da zaman isteyen bir durum. Dolayısıyla ürün ve hizmetlerimizi tanıtmak için illa ki reklam vermemiz gerekiyor. Peki yeni bir e-ticaret girişimi için en mantıklı reklam kanalı hangisidir?

İnternet reklamcılığında arama ağı reklamlarından görüntülü reklamlara, sosyal medya reklamlarına kadar bir çok seçenek mevcut. Ancak biz başlangıçta marka bilinirliğinden ziyade dönüşümleri artırmaya odaklanacağımız için buna göre seçimler yapmalıyız.

Dolayısıyla ürünlerimizi ve hizmetlerimizi haber sitelerinde haber okuyan, film sitelerinde film izleyen insanlara rastgele değil de, ürün ve hizmetlerimizle ilgili arama yapan insanlara göstermeye odaklanacağız. Dolayısıyla önereceğimiz reklam kanalları öncelikli olarak ads alışveriş ağı ve sonrasında ads arama ağı ve daha sonrasında yeniden pazarlamaya dayalı sosyal medya reklamları olacaktır. Ads hakkında detaylı bir anlatıma : Google Adwords Nedir? En Etkili Kullanma Yöntemleri – TurkCoder.NET sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bunun için başlangıçta kullandığınız e-ticaret altyapısını Google merchant center a bağlamanız gerekiyor. Opencart için Opencart Google Merchant Xml Entegrasyonu – TurkCoder.NET sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Woocommerce için yine talep olması halinde anlatım hazırlayabiliriz. Merchant aracılığıyla vereceğiniz alışveriş reklamlarının avantajları; sadece stokta olan ürünleriniz için maliyet harcama, ppc (pay per click) sayesinde sadece tıklama oldukça ödeme, ve sadece ilgili kelimeleri araştıran müşteriniz olma potansiyeli yüksek kişilere gösterilmesi olarak sıralayabiliriz.

Bunun dışında Google ads reklamlarıyla dönüşüm izlemeyi yapılandırarak sadece sitenizi daha önce ziyaret etmiş kullanıcıları, veya sadece daha önce sitenizden sipariş vermiş kullanıcıları hedefleyerek yeniden pazarlamada yapabilirsiniz. Yine bu konuda opencart ve woocommerce için ads dönüşüm izlemeyle ilgili: Google Ads Dönüşüm İzleme – TurkCoder.NET sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz. Benzer bir reklam yöntemi olan Facebook piksel reklamlarınıda araştırabilirsiniz.

Ayrıca dönüşüm izleme dışında hedef kitleleri kullanarak ta ürün ve hizmetlerinizle ilgilenen Google tarafından kitle haline getirilmiş kullanıcıları hedefleyebilmeniz mümkün. Yine sosyal medya reklamcılığını kullanmayı düşüneceğinizde bu hedef kitleleri ilgi alanlarına göre hedefleyebiliyorsunuz.

E-Ticaret için İçerik Pazarlama

Her ne kadar ürün ve ya hizmet satışı temel odak noktanız olsa da, e-ticaret siteleri içinde içerik pazarlama konusu oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse organik tarım ürünleri üreten bir müşterimiz satışını yaptığı ürünlerle ilgili “En iyi çilek nerede yetişir?” vb. tarzında (Google trends verilerinden de yararlanarak) e-ticaret sitesinin bir bölümünde seo uyumlu blog yazıları yazıyor. Bu makalelerin altına da ürün kartını ekliyor ve bu işlem ciddi anlamda arama motorlarından trafik kazanmasını ve ilgili ürünlerin satış rakamlarını yükseltmesini sağlıyor.

E-Ticaret için Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal medya desteğiyle e-ticaret nasıl yapılır? İşletmeniz için veya e-ticaret siteniz için sosyal medya da sayfalar oluşturmanız ve buradan bir kitleye ulaşmanız sitenize hit sağlayabilecek önemli konulardan bir tanesi. Yine makale başında belirlediğiniz hedef kitlenize göre uygun sosyal medya ağlarını hedefleyerek buralarda içerik paylaşmanız, takipçi kazanmanız potansiyel müşteriler kazanmanız anlamına gelecektir. Dolayısıyla e-ticaret siteniz için hazırladığınız blog içeriklerini, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sosyal medya üzerinden de tanıtarak sitenize trafik sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda sosyal medya paylaşımları e-ticaret sitenizde ki sayfaların Google gibi arama motorları tarafından da daha hızlı keşfedilmesini ve indexlenmesini sağlayacağı için organik trafiğinizi bile dolaylı yoldan yükseltebilecektir. Facebook, pinterest ve instagram gibi sosyal ağlardan ciddi trafik sağlayabilmeniz ve bu sayede satışlarınızı artırabilmeniz mümkün.

E-Ticaret için Pazaryeri Platformları

Yeni bir girişimin tanınana kadar dijital dünyada güven kazanması zaman alabilir. Bu noktada hem marka bilinirliğinizi artırmak için hem satışlarınızı yükseltmeniz için pazaryerlerini mutlaka araştırmalısınız. Pazaryerleri aracılığıyla E-Ticaret nasıl yapılır?

Amazon, hepsiburada, gittigidiyor ve trendyol gibi pazaryerleri belirli bir komisyon karşılığında ürün ve hizmetlerinizi kendi sitelerinde pazarlamanıza olanak sağlarlar. Komisyon oranları sektörden sektöre değişiyor olsa da bütçe planlamanız dahilinde ürünlerinizi bu platformlarda da sergilemeyi mutlaka düşünmelisiniz. Bir çok girişimci ürünlerini bu platformlarda sergilemeye başladıktan bir süre sonra buradan kazandıkları müşteri kitlesinin büyük bir kısmının fiyat avantajı gibi sebeplerle kendi sitelerine yönlendiğini deneyimliyor.

E-Ticaret için Yeniden Pazarlama Kanalları

Google ads ile online reklam platformları üzerinden edindiğiniz kitleler için yeniden pazarlamadan bahsetmiştik, reklamdan gelmeyen kitleniz için de yeniden pazarlama yapabilirsiniz. Dönüşümleri artırmak kadar dönüşümlerin sürekliliği de önemlidir. Dolayısıyla müşterilerinizi sıkmadan onlara kampanya tanıtımı vb. yapabilirsiniz. Bu bağlamda bazı örnekler verecek olursak;

E-Posta & Sms pazarlamacılığı

E-ticaret sitenizin bir bölümüne kampanyalardan haberdar ol tarzında bir e-posta bülteni kutusu yerleştirebilirsiniz. Opencart gibi sistemler genelde bu izinleri müşterileriniz henüz kayıt olurken onlardan istiyorlar. Bu müşterilere daha sonra toplu mail yollayabiliyorsunuz.

Woocommerce için mailchimp veya benzer eklentiler araştırabilirsiniz. Burada önemli olan konu, kampanya izni vermemiş kullanıcıları hedeflemeden hariç tutmanız, mutlaka mail hosting sağlayıcınıza gönderim işlemi için danışmanız ve gönderdiğiniz e-postalarda bültenden ayrıl vb. gibi gereklilikleri yerine getiriyor olmanız.

E-postanızın gereksize düşmediğinden emin olmak için spam puanlarınızı kontrol etmelisiniz. Bu konuda mail-tester.com gibi faydalı sitelerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca toplu sms ve mail için Türkiye’de ki e-ticaret sitelerinin konuyla ilgili “iys” konusunu araştırmasında da fayda var.

Tarayıcı ve Mobil Uygulama Bildirimleri

E-ticaret siteniz için mobil uygulama yaptırmanız ve gerek mobil uygulama üzerinden gerekse internet tarayıcıları üzerinden müşteri kitlenize daha sonra push bildirimleri yollayabilmeniz dönüşümlerinizi artırmada önemli yardımcılardan bir diğeri. Bu konuda Onesignal gerçekten önemli bir kullanıma sahip, mutlaka incelemelisiniz.

Diğer Tanıtım ve Pazarlama Mecraları, Xml Bayiliği

Kendi e-ticaret siteleri için üretici veya toptancı arayışında olan sizin gibi bir çok girişimcinin yer aldığı r10 gibi webmaster ve ticaret forumlarında ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz. Buradan hem e-ticaret konusunda meslektaşlarınızın ve dijital pazarlama uzmanlarının deneyimlerine hem de e-ticaret siteleri için xml bayiliği arayan site sahiplerine ulaşabilmeniz mümkün.

E-Ticaret nasıl yapılır ve e-ticarette nasıl başarılı olunur sorularına yanıt vermeye çalıştığımız bu makaleyi şimdilik burada sonlandırıyoruz. Eklemeler ve düzenlemeler illaki olacak, sizde E-ticaret nasıl yapılır konusuyla ilgili merak ettikleriniz veya eklemek istedikleriniz için aşağıda ki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

Tepkini Göster
  • 192
    be_eni
    Beğeni
  • 11
    a_k
    Aşk
  • 44
    tebrik
    Tebrik
  • 1
    e_lenceli
    Eğlenceli
  • 0
    k_zg_n
    Kızgın
  • 0
    _lgin_
    İlginç
  • 0
    kusma
    Kusma

Bilgisayar Programcısı / Dijital Pazarlama Uzmanı.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve turkcoder.net güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Yorumlar (2)

  1. 10 Aralık 2020

    Çok faydalı bir rehber olmuş tebrikler Taha hocam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.