C# Programlama Dili Nedir? C# Örnekleri

C#

C# Nedir?

C#, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan ve yazılım sektöründe en çok tercih edilen programlama dillerinden birisidir. Aynı zamanda C# Microsoft’un destekleri ile gücüne güç katarak devam etmektedir. C# yazılım dünyasında aynı zamanda C Sharp olarak da anılmaktadır.

Yazılımcıların sıklıkla tercih ettiği programlama dilleri arasında zirvelerde olan C Sharp, C++ kod yapısına benzer olarak çalışmaktadır. Kolay arayüzü ve kullanıcı dostu yapısı sayesinde yazılımcıların gözdesidir. C ve C++ programlama dilleri üzerinden güç alan C Sharp, java diliyle de büyük bir oranda benzerliğe sahiptir.

Bu kapsamda C++, C veya Java yazılım diline hakim olan kişiler C# diline geçiş yaptığında yazım kurallarının benzerliği sebebiyle çok kolay bir şekilde alışabilir.

 

C# ile Neler Yapılabilir?

C# IEEE’nin yaptığı bir araştırmada çıkan istatistiklerde 2016 yılı için popüler bir konuma sahiptir. 2016 yılı itibariyle Dünya’da en çok tercih edilen 6. programlama dilidir. C# aynı zamanda modern ve esnek dil yapısına sahip olduğu için, kodlama yapacak kişinin aklına gelen hemen her şeyi yapabileceği bir programlama dilidir. C# ile yapılabileceklerin listesi şu şekildedir;

  • Konsol uygulamaları
  • Windows form uygulamaları (Ado.Net)
  • Web form uygulamaları (Asp.Net)
  • Mobil programlama
  • Dinamic Link Library (DLL) yazma
  • Oyun programlama ve tasarlama

 

C# Avantajları Nelerdir?

C#’ın bu kadar çok tercih edilmesinin ardında esnek oluşu, güçlü oluşu, kullanıcı dostu bir arayüze sahip oluşu ve nesne tabanlı oluşu saklıdır. Bu maddeleri biraz daha açmak gerekirse, C# avantajları şu şekildedir;

C# ile geliştirilen uygulamaların, masaüstü, web ve mobil platformlara uyumlu olabiliyor esneklikte olması.
C++ ile aynı komut setini kullandığı için oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Yazılımda güç önemli bir detay olduğu için, tercih edilme sebeplerinden biri de budur.
Kolay, modern ve sade bir arayüze sahip olması sebebiyle yazılım sürecinin çok daha rahat ve hızlı bir şekilde tamamlanmasına imkan tanımaktadır. Buda doğal olarak C#’a olan ilgiyi arttırmaktadır.
Nesne tabanlı programlama dilinin temel özelliklerini barındırmaktadır. Soyutlama, paketleme, kalıtım alma ve çok biçimlilik içermektedir.

 

 

C# Örnekleri

C# programlama diline başladıktan sonra uygulanabilecek basit bazı console örnekleri vardır. Bunlara örnek olarak ekrana “Merhaba Dünya” yazdırmak, kullanıcının girdiği sayının %10’unu alıp ekrana yazdırmak, dikdörtgen veya dairenin çevresini ve alanını hesaplamak gösterilebilir. Bu başlık altında 3 adet örnek vereceğiz.

C# ile Ekrana Merhaba Dünya Yazdırmak

static void Main(string[] args)
{
Console.WriteLine("Merhaba Dünya");
Console.ReadKey();
}

C# ile Kullanıcının Girdiği Sayının %10’unu Alıp Ekrana Yazdırmak

static void Main(string[] args)
{
double sayi,sonuc;
Console.Write("Sayı Girin : ");
sayi = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
sonuc = sayi * 10 / 100;
Console.WriteLine("Girilen sayının %10' u : {0}", sonuc);
Console.ReadKey();
}

C# ile Dikdörtgenin Alan ve Çevresini Hesaplamak

static void Main(string[] args)
        {
int kisakenar, uzunkenar, alan, cevre;
Console.Write("Kısa Kenar : ");
kisakenar = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.Write("Uzun Kenar : ");
uzunkenar = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
alan = kisakenar * uzunkenar;
cevre = 2 * (kisakenar + uzunkenar);
Console.WriteLine("Alan : " + alan);
Console.WriteLine("Çevre : " + cevre);
Console.ReadKey();
}

 

C# Kullanılan Platformlar

C# Masaüstü uygulamaların geliştirilmesinde oldukça tercih edilen bir programlama dilidir. Birçoğu firma kendi masaüstü platformu uygulamasını yaptırmak istemektedir. Fakat günümüzde bulut tabanlı uygulamaların gelişmesi sebebiyle, masaüstü uygulamalarına olan talep bir hayli azalmıştır. Eskiden sıkça kullanılan masaüstü platformu artık C# için eskisi kadarda etkili değildir.

Mobil platformlarda, mobil uygulama geliştirme kütüphanesi Xamarin ile birlikte çok uyumlu bir şekilde çalıştığı için tercih edilmektedir. Microsoft Xamarin’i satın almasıyla beraber C# programlama diline bir hayli uygun hale getirerek, mobil platformlardaki kullanımı yaygınlaştırmıştır. C# aynı zamanda web uygulamalarında da tercih edilen bir programlama dilidir. Model View Controller (MVC) ile birlikte web uygulamaları ve web siteleri için kolayca kullanılabilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık