Bu yazıda okuyacağınız başlıklar;
Cpanel Lisans Ücreti Zamları
cPanel lisans fiyatı politikası değişikliği 2019
Sektörde olan arkadaşların bildiği üzere geçtiğimiz yıl cPanel ve Plesk web hosting kontrol paneli yazılımları Oakley Capital tarafından satın alınmış ve piyasada bir nevi tekelleşme oluşturmuştu.
Bu gelişmelerden hemen sonra cPanel tarafından lisans fiyatlandırma politikalarında değişikliğe gidileceği duyurulmuş ve hesap başı ücret alınmaya başlanmıştı.
Normalde sanal sunucular için 15 fiziksel sunucular içinse 30 dolar ödeyerek sahip olduğunuz cPanel lisanslarında, 5 site için, 30 site için ve 100 site için lisans paketleri oluşturulmuş ve 100 hesap kullanan bir sunucuda sanal veya fiziksel farketmeksizin 45 dolar olarak metal lisans tipi belirlenmiş ve 100 hesabın üzerindeki her yeni hesap için 0.2 dolar ücret almaya başlanmıştı.
Örneğin 1000 hesap bulunan bir sunucunuz var, öncesinde bu sunucu sanal bir sunucuysa 15, fiziksel ise 30 dolar ödüyordunuz, limitsiz hesap kullanıyordunuz.
Ama 2019 yılındaki fiyat politikasıyla birlikte 1000 hesaplı bir sunucu için (sanal yada fiziksel farketmeksizin) 45 + 900*0,2 yani 45+180= 225 dolar maliyetiniz oluşuyordu. Bu durumda bin hesaplı bir sunucu için cPanel lisans maliyetiniz neredeyse 15 kat yükseliyordu.
cPanel lisans ücretine 2021de yapılacak yeni zam
Anlaşılan cPanel tarafında yapılan bu acımasız fiyat politikası şirke için yetmemiş olacak ki 2021 yılı için 1.10.2020 tarihi itibarıyla yeni bir zam kararı duyurusu daha yaptılar. Aynı anda plesk ile ilgili de bir zam duyurusu yapıldı.
Cpanel tarafından lisans sahiplerine gönderilen fiyat güncelleme bildiriminde verilen bağlantı https://go.cpanel.net/store-license-guide üzerinden de ulaşabileceğiniz gibi metal lisans ücreti 48.5 $ olarak belirlenirken hesap başı eklenen ücret 0.30$ olarak zamlandı.
Bu durumda 1000 hesap barındıran örneğimizle gidicek olursa 48.5+900*0.3= 48.5+270 = 318.5$ maliyetiniz oluşuyor.
Barındırma şirketleri bir önceki lisanslama politikası haberlerinden sonra mümkün olduğunca cyberpanel veya directadmin gibi alternatiflere yöneldiler. Bu son zam haberinden sonra kalan şirketlerinde bir çoğu bu taşınmayı düşünecek. Directadmin tarafında ise yoğun talep karşısında destek ekibini genişletmek gerekebilir, destek ekipleri şuan oldukça yoğunlar. Buda directadmin tarafında da yeni bir lisans zammına yol açabilir.
Cpanel bu anlayışla 10 müşterisinden 9unu kaybedecek olsa bile 1 müşteriden ortalama x15 kazanacağı için pek bir zarar etmeyecek hatta destek yükünü de hafifletmiş olacaktır.
Cpanel lisans ücreti konusunda ki tüm bu gelişmeler sonrasında turkcoder.net olarak kategorilerimiz arasına directadmin ve cyberpanel gibi alternatif web hosting kontrol panellerini ekleyecek ve bu alanlarda içerik üretmeye çalışacağız.
Özellikle karşılaştığınız sorunlar veya sormak istedikleriniz için bize ulaşabilirsiniz.